stelling: Ouderen moeten voortaan zelf hun rollator betalen
'Rollator en bed voortaan zelf betalen'
DEN HAAG, 2 FEBR. Veel van de voorzieningen en hulp die ouderen en gehandicapten op dit moment krijgen uit de Algemene wet bijzondere ziektekosten (AWBZ) kan geheel of gedeeltelijk voor eigen rekening worden aangeschaft.
Dit heeft voorzitter Hans Hillen van het College voor Zorgverzekeringen (CvZ), de vroegere Ziekenfondsraad, gisteren in het tv-programma Buitenhof gezegd. Om de zorg betaalbaar en de solidariteit overeind te houden moet volgens Hillen het pakket dat wordt betaald met de premie van de AWBZ kritisch worden doorgelicht. Voorzieningen die verband houden met het ouder worden, die in redelijkheid zijn te voorzien en die betaalbaar zijn, hoeven wat Hillen betreft niet per se volledig uit de AWBZ te worden betaald. Hij noemde als voorbeeld bedden en rollators. ,,Dit is toch langzamerhand net zo gewoon als een fiets'', aldus Hillen, ,,Een fiets voor de kinderen krijg je toch ook niet vergoed? Je weet toch dat je ouder wordt en mogelijk ook slechter ter been. Dan kun je toch sparen voor een rollator of er een van kinderen of familie krijgen.''
Uit de premies van de AWBZ, dit jaar ruim 22 miljard euro, worden onder meer de verpleeg- en verzorgingshuizen gefinancierd, de thuiszorg en de geestelijke gezondheidszorg. Ook een deel van de hulpmiddelen, waaronder rollators, zit in het AWBZ-pakket. Op internet worden ze voor 112 tot 320 euro aangeboden.
Volgens Hillen zijn er afgelopen decennia tal van zaken om het leven te veraangenamen in het pakket opgenomen. Volgens hem moet kritisch naar het pakket worden gekeken. Hij hoopt dat ,,daar nu eindelijk eens knopen over worden doorgehakt''. Hillen, oud-Tweede-Kamerlid voor het CDA en sinds 1 juli voorzitter van het CvZ, vindt de zorgsector nauwelijks tot beslissingen in staat: ,,Meer eigen verantwoordelijk past in de huidige samenleving. Nu wordt elke pakketdiscussie gesmoord in de emotie van de zieligheid.''
Eerdere pogingen om het AWBZ-pakket op te schonen strandden tot dusver in een vroeg stadium. Zo opperde eind jaren negentig minister Borst (Volksgezondheid, D66) de huishoudelijke hulp niet langer uit de AWBZ te financieren. Dat voorstel stuitte onmiddellijk op een veto van haar staatssecretaris, Vliegenthart (PvdA). Overigens verdwijnt die hulp mogelijk toch uit de AWBZ: de voorziening wordt ondergebracht in een nieuwe Wet maatschappelijke zorg die door de gemeenten moet worden uitgevoerd.
NRC - 2 februari 2004