Uit de Volkskrant van vandaag:
Nederlanders slapen steeds minder
UTRECHT - Nederlanders slapen gemiddeld zeven uur en twintig minuten. Mensen hebben ongeveer acht uur slaap per nacht nodig. Nederlanders slapen dus te weinig, zo blijkt uit onderzoek van de Universiteit Utrecht dat dinsdag naar buiten is gebracht. Ruim 50 procent van de mensen is moe bij het opstaan. 15 Procent is zelfs zeer moe.
Uit het onderzoek blijkt dat het aantal uren slaap de afgelopen jaren af is genomen. In de afgelopen veertig jaar zijn mensen per nacht maar liefst een compleet uur minder gaan slapen.
Volgens slaap- en droomdeskundige V. Spoormaker van de universiteit bouwen mensen door hun korte nachten een chronisch slaaptekort op. Daardoor slapen zij tijdens hun weekeinden of vakanties veel langer dan anders. ‘Mensen met een chronisch tekort aan slaap functioneren nog wel, maar verre van optimaal’, aldus Spoormaker.
Vooral avondmensen hebben last van een slaaptekort. ‘De maatschappij is niet op hen ingesteld’, zegt Spoormaker, refererend aan de werktijden die meestal tussen 09.00 en 17.00 uur liggen. Volgens de onderzoeker zou het goed zijn avondmensen niet te dwingen hun ritme te veranderen. ‘Hoe laat we moe of wakker worden, lijkt genetisch bepaald te zijn.’ Avondmensen uit laten slapen, zou werkgevers voordeel op kunnen leveren. Spoormaker: ‘Als een avondmens de mogelijkheid krijgt om rond elf uur op kantoor te komen, zal zijn of haar productiviteit fors toenemen.’
Het onderzoek is naar buiten gebracht in het kader van de eerste Nationale Slaapdag. Op zaterdag 25 maart kunnen geïnteresseerden zich op verschillende plaatsen in Nederland verdiepen in het waak- en slaapritme. De zomertijd gaat hetzelfde weekeinde in.