Okay hier dan het eerste recept...een fries recept zoals mijn afkomst betaamt
Fries suikerbrood Ingrediënten:
75 gram boter, 500 gram bloem, 1 mespunt zout, 1½ deciliter melk, 25 gram gist, 3 eetlepels gembernat, 2 eieren, 1 theelepel kaneel, 100 gram kandijsuiker en gewone kristalsuiker om te bestrooien.
Bereidingswijze:
Smelt de boter in een pannetje op laag vuur en laat vervolgens afkoelen. Zeef het bloem met het zout boven een kom. Verwarm de melk lauwwarm en los de gist op in de lauwe melk. Maak een kuiltje in de bloem en giet er de gistoplossing in. Doe de afgekoelde gesmolten boter, het gembernat en de eieren erbij en kneed alles tot een mooi soepel deeg. Laat het deeg, afgedekt met een vochtige doek, 1 uur op een warm plekje rijzen. Kneed er dan de kaneel en kandijsuiker door. Vet een broodblik dik in met boter en bestrooi met suiker. Doe het deeg erin en laat het 15 minuten narijzen. Bestrooi dan de bovenkant van het deeg met suiker en bak het suikerbrood in een voorverwarmde oven (200° C) in 30 minuten gaar en bruin.