Vrijdag werd ik geconfronteerd met een DBC.
Voluit: een diagnose-behandelcombinatie.
Ik had daar nog nooit van gehoord, en ik was er ook niet blij mee. Wie heeft daar ook mee te maken, en weet hoe dat in elkaar zit?
Mijn zorgverzekeraar wist me niet méér te vertellen dan dat zij deze rekening van het ziekenhuis in Eindhoven kregen, nadat ik daar een intakegesprek kreeg in verband met een diagnose (Barrettslokdarm).
Ze hebben me hierover nooit ingelicht, anders had ik het bedrag tijdig opzij kunnen zetten.
Het komt erop neer dat men een schatting maakt van de te verwachten zorgkosten vanuit een ziekenhuis, en dat bedrag wordt na 120 dagen na de start van een behandeling, danwel vanaf de intake, in rekening gebracht. Daar komt het in elk geval op neer.
Meer konden ze bij de zorgverzekering niet vertellen, maar het is wel een onaangename verrassing.
Nu vraag ik me af, waarom ze mij bij de ene behandeling wél en bij de andere behandeling géén DBC in rekening brengen. Ligt dat aan het ziekenhuis, ligt dat aan de behandeling zelf?
Vragen, die ik reeds gesteld heb bij de zorgverzekeraar. Toen ik een paar keer een holter kreeg, die door specialisten werd uitgelezen (waarna een gesprek volgde), heb ik nooit een DBC gehad. Daarom was ik er niet op voorbereid om nu wel een dergelijke rekening te krijgen.
Wat is nu het handigste, vraag ik me af. De VGZ gaf me de raad om dit via afbetaling te doen, hetgeen erop neerkomt dat ik elk jaar mijn eigen risico kan gaan afbetalen.
Heeft iemand hier ervaring mee, en weet iemand waarom ik in het ene geval wél, en in het andere geval niet een rekening (op basis van dat DBC) zal krijgen?
Sowieso ga ik vanaf nu in januari al een bedrag ter hoogte van mijn eigen risico opzij zetten.