Auteur Topic: Vleeseter of vegetarisch?  (gelezen 169924 keer)

Offline Willemtk

  • Forumlid
Re: Vleeseter of vegetarisch?
« Reactie #420 Gepost op: 15-01-2013, 16:48:10 »
Neem aan dat je mensenvlees ook lekker kunt kruiden en zo, het is alleen de gedachte die maakt dat je het niet lekker vindt. Net als sprinkhanen of zo.


Als omnivoor kun je kiezen zegt Willem. Ik denk dat een menselijk lichaam echter zo ontworpen is omdat het goed is voor ons om vlees te eten. Tuurlijk, na 30 jaar vleesloos leeft iemand nog. Dat een ander niet meer leeft zegt overigens niets over of het al of niet eten van vlees als enige onderscheid.
Maar iemand die vleesloos leeft zal op zoek moeten naar bepaalde vervangers, met name op het gebied van vitamine B. Dat is toch niet voor niets?

Overigens vind ik het vreselijk dat je zegt dat veel varkens meer bewustzijn hebben dan veel geestelijk gehandicapten, geen idee waar je dat op baseert. Walgelijk gewoonweg.



B12 zijn uitwerpselen van bacteriën, die als we ons niet zouden wassen vanzelf via onze handen in ons bloed zouden komen. Zoek maar op. alleen dat niet wassen zou weer andere nadelen geven. Overigens eet jij ook vit B12 supplement, want ze geven het aan de dieren die je eet. Dus je eet het ook, nog meer dan ik waarschijnlijk. Je weet alleen niet waar je voedsel vandaan komt en wat er mee gebeurt. Dus je wist niet dat je ook B12 supplement kreeg.  Bij deze weet je dus dat jij net zo goed als ik B12 supplementen binnen krijgt en nog veel meer andere dingen die jij en zelf ik niet weten.

Ik heb hier een link die iemand van iemand zijn eindwerk over toevoegingen. Hij gewoon iemand die er tijdens zijn stage zelf mee gewerkt heeft http://www.google.be/url?sa=t&rct=j&q=b12%20koeienvoeding&source=web&cd=3&ved=0CE4QFjAC&url=http%3A%2F%2Fdoks.khk.be%2Feindwerk%2Fdo%2Ffiles%2FFiSe413ebf17093f9ba2010943c9ac8108df%2Ftekst%2520eindwerk.pdf&ei=G3n1UK7pNtHY0QWLkID4Bg&usg=AFQjCNEGEG4j7LtTJQYUH4hj4RxyRTy3lA&bvm=bv.41018144,d.d2k&cad=rja

Offline Willemtk

  • Forumlid
Re: Vleeseter of vegetarisch?
« Reactie #421 Gepost op: 15-01-2013, 16:57:03 »
Ik wil mij als vleeseter enerzijds achter Willem scharen anderzijds toch ook weer niet.
Ik ben het namelijk met KD. eens dat het recht op keuzevrijheid  en respect een belangrijk goed is en op het moment dat weinig begrip toont voor inzichten van anderen en hen tegen gaat in hun keuzevrijheid dan is het logisch dat zij weerstand tonen.

Anderzijds denk ik wel dat jij een betere levensbeschouwing hebt... een beter idee van goed en kwaad.. met betrekking tot voedsel.
Waar een ander weer een betere levensbeschouwing kan hebben op het gebied van de politiek, de muziek of zelfs kleinere dingen, waar ik nu niet zo gauw op kom.

Het idee van goed en kwaad wordt namelijk gevormd door de inzichten die je in het gehele proces hebt. Hoe meer kennis je ervan hebt, hoe beter je weet waar het proces al goed is en waar er nog mankementen zitten. Want ja overal in alle systemen zitten nog mankementen, omdat er nog steeds mensen en de natuur tekort wordt gedaan.

Op het gebied van het goed en kwaad van voedsel en de hele voedselketen kunnen wij dan ook inderdaad nog veel van jou leren en zullen er zeker mensen zijn die dat van jou wil leren.
De wil om te leren hangt echter wel af van het feit of iemand er goed of kwaad in ziet om van jou te leren. Als iemand zich niet bijvoorbeeld niet gerespecteerd voelt in zijn keuzevrijheid dan voelt diegene zich beperkt en zal die niet van jou willen leren.
Daarbij moet je je ook bewust zijn van het feit dat wanneer die wil er wel is, je ook rekening moet houden met de grondrechten van een ieder. Zo wil ik bijvoorbeeld ook graag bewuster gaan eten, minder vlees en dat soort dingen, maar gedurende dat proces, wat het zeker is, zal ik ook mijn eigen ding willen blijven doen. Net als een gewenningsproces aan vlees, is er ook een ontwenningsproces en tegelijkertijd ook weer een nieuw gewenningsproces nodig. Daarnaast zijn er nog tig andere processen en systemen waar je meegeconfronteerd wordt en lerende in bent.
Het neemt dus tijd in beslag en geduld moet je tonen wil je de ander als persoon respecteren.
Door zo actief jouw eigen inzichten te spuwen bereik je, denk ik, helaas niet hetgeen je wilt bereiken.


Je hebt wel een punt. Maar hoe actief of niet actief kun je zijn en toch iets bereiken? Ik bedoel, het moet geleidelijk, maar hoe geleidelijk dan wel? En je eigen ding is voor iedereen anders. Maar in hoeverre mag dat dan een ander doen lijden, dat eigen ding? Geduld ja, ik heb er meer dan in 2006. Maar als mensen met meningen komen, en die meningen komen niet overeen met de feiten, hoe ga ik er dan mee om? Feiten zijn meestal niet zo leuk als meningen. Daarom krijg je veel weerstand, en vooral als de feiten ten nadele van een gewoonte of genot zijn.  Dat is iets waar ik nooit uit zal komen wanneer ik wat kan doen. Omdat ook ik niet om die feiten heen kan. Als jij me daar mee kan helpen, komen we misschien samen wat verder. Dus leg het me maar uit dan. Hoe ik zonder de feiten geweld aan te doen met een mening overeen kan komen die niet met de feiten overeen komen.Als je me dat kan uitleggen, maak je me een gelukkig man

Offline Schulz

  • Forumlid
  • Geslacht: Man
Re: Vleeseter of vegetarisch?
« Reactie #422 Gepost op: 15-01-2013, 17:47:47 »
Ja, ten eerste kun je ook op fruit leven. Dat zijn zeker geen individuen. Ten 2e kun je idd niet veel anders dan enig leven nemen. Dan neem je het leven dat het minst bewust is en waar je het minste schade mee doet. Dieren hebben zoal wij 5 zintuigen. Een plant heeft er maar 1. Hoe minder zintuigen je hebt, hoe minder bewustzijn. Daar zijn al testen over gedaan, helaas ook met dieren. Laat je een dier/mens in donker leven en zou je het eten alleen met een baxter geven, dan leert mens/dier helemaal niets, doet geen ervaringen op en is dus niet bewust.

Je neemt sowieso als vleesloze 12 x minder land in beslag en een veelvoud aan water waar veel ander leven van afhankelijk is. Dat is natuurlijk altijd weer het zelfde, jullie komen daarmee af. Maar jullie geven nooit op de vraag: Dus omdat planten leven zullen we ook maar medemensen doden? Wij zijn dieren, moeten wij onze mededieren doden omdat planten ook leven? Kom nu toch, van dieren weten we dat het personen zijn zoals wij. Individuen met een uniek karakter. Bij planten vermoeden we een groepsbewustzijn. Waarom? Omdat planten altijd identiek reageren op een situatie. Mensen en dieren zijn onvoorspelbaar omdat ze ieder een ander karakter hebben en ook kunnen leren van vorige situaties.

Planten hebben ook geen centraal zenuwgestel zoals wij en zoals de rest van de dieren. Want centraal zenuwgestel vereist nu eenmaal ook pootjes, want dan ervaar je pijn. Dan kun je vluchten voor gevaar. Planten staan zoals iedereen weet vast in de grond. Ze hebben een heel andere tactiek van overleven, waarbij overleven als individu minder van belang is. Dieren moeten leven om zich voort te planten, maar de meeste planten hoeven alleen maar te leven tot ze hun 10000 zaden in een keer meestal na hun dood verspreiden.

Maar zoals gezegd, als je geen vlees eet neem je sowieso 12 x minder leven dan nodig
wel een heel erg mens/diercentrisch verhaal zeg. Stomme planten, eet ze maar lekker op met hun maar een-zintuig; de sukkels.

(en de tijgers enzo, die zijn ook niet zo braaf want ze nemen 12x meer land in beslag als de Giraf die alleen maar die bomen kaal eet. Dat is niet zo aardig van de tijgers enzo)
“Tactiek, tactiek? Das ist der Coentje,der Rinus und der Willem.”

Offline Lukie4

  • winnaar WIDM-pool 2018
  • Forumlid
  • Geslacht: Man
  • Als je alles geeft, verlies je niets
Re: Vleeseter of vegetarisch?
« Reactie #423 Gepost op: 15-01-2013, 18:27:34 »
En welke keuze vrijheid hebben die dieren dan?
geen. Zie ik niet als probleem.
Life can only be understood backwards; but it must be lived forwards.

Offline LdHmolletje

  • Winnaar ER Pool 2018 & De Mol pool 2019
  • Forumlid
  • Geslacht: Man
  • Oh, oh, Den Haag!
Re: Vleeseter of vegetarisch?
« Reactie #424 Gepost op: 15-01-2013, 18:31:49 »
Maar zoals gezegd, als je geen vlees eet neem je sowieso 12 x minder leven dan nodig
Ik heb er lang genoeg over nagedacht en heb er bewust voor gekozen om gewoon vlees te eten. Echter, af en toe een ei of vegetarisch eten is ook lekker.

Echter, als vegetariër moet je ook eten. En wat zijn de alternatieven? Natuurlijk, alleen groente en fruit... Of soja... Maar heb je wel eens nagedacht over soja? Hoeveel bos e.d. er vernield wordt om soja te kweken? Op die manier vermoord iedereen die sojaproducten eet/drinkt toch indirect ook de dieren die in die bossen leven en nergens meer heen kunnen... En ook dat om fruit, soja etc. te laten groeien er meer water nodig is dan je zou denken?
Ich bin ein Bärliner!

Offline Willemtk

  • Forumlid
Re: Vleeseter of vegetarisch?
« Reactie #425 Gepost op: 15-01-2013, 18:59:45 »
wel een heel erg mens/diercentrisch verhaal zeg. Stomme planten, eet ze maar lekker op met hun maar een-zintuig; de sukkels.

(en de tijgers enzo, die zijn ook niet zo braaf want ze nemen 12x meer land in beslag als de Giraf die alleen maar die bomen kaal eet. Dat is niet zo aardig van de tijgers enzo)

Ben jij een tijger dan? Die kweken trouwens geen dieren, geen eten is een tijger minder. Zo blijft alles in balans. Maar wij kweken dieren. En een tijger kan niet anders, wij wel, Wij hebben de keuze. Maar dat wist je ook wel.

Offline Willemtk

  • Forumlid
Re: Vleeseter of vegetarisch?
« Reactie #426 Gepost op: 15-01-2013, 19:12:52 »
Ik heb er lang genoeg over nagedacht en heb er bewust voor gekozen om gewoon vlees te eten. Echter, af en toe een ei of vegetarisch eten is ook lekker.

Echter, als vegetariër moet je ook eten. En wat zijn de alternatieven? Natuurlijk, alleen groente en fruit... Of soja... Maar heb je wel eens nagedacht over soja? Hoeveel bos e.d. er vernield wordt om soja te kweken? Op die manier vermoord iedereen die sojaproducten eet/drinkt toch indirect ook de dieren die in die bossen leven en nergens meer heen kunnen... En ook dat om fruit, soja etc. te laten groeien er meer water nodig is dan je zou denken?

80 % van de soja verdwijnt in dieren. 70% van het totaal van alle landbouwgronden wordt gebruikt voor slechts 20% van de wereldbevolking van vlees te voorzien. Zoals gezegd, als iedereen vleeloos zou leven, nemen we 12 x minder land, en nog veel minder water in beslag. als 1 kilo rijst 1000 liter water vraagt, 1 kilo tarwe zeer eiwitrijk 3000 liter, en rundsvlees 16000 liter. Wat gebruikt er dan minder water denk je?  We eten sowieso meer eiwitten dan nodig. Is ons aangepraat door de industrie. Een vlees eter gebruikt het dubbele van wat nodig is. Zelfs een veganist gebruikt nog enkele % meer dan nodig. Maar ja, je kunt ook niet gemillimeterd weten hoeveel je eet. Maar dubbele is wel een beetje erg veel meer dan enkele %, vind je ook niet?

En hier heb je exacte cijfers. Lees en concludeer zelf wat er gebruikt wordt aan water voor vlees of plantaardig. 2 bronnen, waarvan 1 water specialist. Ik zou in Pidpa, die leiding waterleverancier zijn, geen idealisten dus, toch wel beschouwen als diegenen die het kunnen weten niet?

http://www.brabantwater.nl/NL/natuur/duurzaamondernemen/Pages/15500literwatervoor.aspx
http://www.pidpa.be/nl/overwater/water_milieu/watervoetafdruk.htm

Offline Willemtk

  • Forumlid
Re: Vleeseter of vegetarisch?
« Reactie #427 Gepost op: 15-01-2013, 19:17:57 »
sojabonen zag ik net vragen 2000 liter per kilo. Vlees vraagt ook op deze site 16000 liter. Dat is 8 x zoveel.

http://dier-en-natuur.infonu.nl/milieu/106806-gevolgen-van-vlees-op-het-milieu.html

Offline Daisy

  • Winnaar Vuelta Pool 2022
  • Forumlid
  • Geslacht: Vrouw
Re: Vleeseter of vegetarisch?
« Reactie #428 Gepost op: 15-01-2013, 19:30:42 »
De cijfers zullen er ongetwijfeld zijn, maar die zijn er andersom ook. En niet alleen voor vlees. Ik neem melk als voorbeeld. Daar zijn ook genoeg onderzoeken van dat het niet goed voor je is, en andersom ook. En toch drink ik het. Omdat het lekker is. Hetzelfde geldt (voor mij) voor vlees. Ik eet het absoluut niet elke dag, maar ik zou absoluut niet zonder kunnen.

Ik vind dat iedereen voor zeg zelf moet beslissen wat hij of zij eet. Maar Willem, ik ben bang dat de discussie door deze lange posts een beetje verloren gaat. Is er iets dat je wilt bereiken? En dat bedoel ik als een oprechte vraag. Want ik vraag me af waar al die moeite voor is, ik denk dat ons (de niet-vegetariërs / veganisten) standpunt niet zal veranderen.

Offline -ELISE-

  • Forumlid
  • Geslacht: Vrouw
Re: Vleeseter of vegetarisch?
« Reactie #429 Gepost op: 15-01-2013, 19:32:20 »
sojabonen zag ik net vragen 2000 liter per kilo. Vlees vraagt ook op deze site 16000 liter. Dat is 8 x zoveel.

http://dier-en-natuur.infonu.nl/milieu/106806-gevolgen-van-vlees-op-het-milieu.html

Die hoeveelheid water klopt idd wel ongeveer.. Verschilt wel een beetje per diersoort. Een kilo rundvlees kost geloof ik het meeste, maar een kilo kip vraagt veel minder.
Life is an adventure. Just see the opportunities and go!

Offline Swifty

  • Winnaar pool ER 2009 en 2015
  • Forumlid
  • Geslacht: Vrouw
Re: Vleeseter of vegetarisch?
« Reactie #430 Gepost op: 15-01-2013, 19:45:24 »
Ik vind dat iedereen voor zeg zelf moet beslissen wat hij of zij eet. Maar Willem, ik ben bang dat de discussie door deze lange posts een beetje verloren gaat. Is er iets dat je wilt bereiken? En dat bedoel ik als een oprechte vraag.

ff zoeken, zoiets zei ik lang geleden ook al eens in dit topic ;D great minds...
Keep calm and eat chocolates!

Offline Swifty

  • Winnaar pool ER 2009 en 2015
  • Forumlid
  • Geslacht: Vrouw
Re: Vleeseter of vegetarisch?
« Reactie #431 Gepost op: 15-01-2013, 19:51:34 »
Tjeetje Willem, wat gebruik jij veel woorden om iets duidelijk te maken!



;D
Keep calm and eat chocolates!

Offline D*N

  • Aanspreekpunt Spellenforum & Bestemming X, Winnaar ER Pool 2014, Winnaar Bestemming X Pool 2024
  • Global Moderator
  • *****
  • Geslacht: Man
  • I'm the bad guy, dúh
Re: Vleeseter of vegetarisch?
« Reactie #432 Gepost op: 15-01-2013, 19:56:38 »
 ::rofl::
And if there is a God they'll know why it's so hard,to be human

Offline Go_ahead

  • Forumlid
  • Geslacht: Man
Re: Vleeseter of vegetarisch?
« Reactie #433 Gepost op: 16-01-2013, 00:58:15 »
Je hebt wel een punt. Maar hoe actief of niet actief kun je zijn en toch iets bereiken? Ik bedoel, het moet geleidelijk, maar hoe geleidelijk dan wel? En je eigen ding is voor iedereen anders. Maar in hoeverre mag dat dan een ander doen lijden, dat eigen ding? Geduld ja, ik heb er meer dan in 2006. Maar als mensen met meningen komen, en die meningen komen niet overeen met de feiten, hoe ga ik er dan mee om? Feiten zijn meestal niet zo leuk als meningen. Daarom krijg je veel weerstand, en vooral als de feiten ten nadele van een gewoonte of genot zijn.  Dat is iets waar ik nooit uit zal komen wanneer ik wat kan doen. Omdat ook ik niet om die feiten heen kan. Als jij me daar mee kan helpen, komen we misschien samen wat verder. Dus leg het me maar uit dan. Hoe ik zonder de feiten geweld aan te doen met een mening overeen kan komen die niet met de feiten overeen komen.Als je me dat kan uitleggen, maak je me een gelukkig man

Ik heb nu geen tijd en zin om er uitgebreid op in te gaan, waar ik denk dat dat wel nodig is. Vandaar dat ik hier nog op terug zal komen, waarschijnlijk pas in het weekend. Tot die tijd is mijn tip: Relax! Jij hebt het uiteindelijk ook geleerd, dan is er ook een kans dat anderen het leren. Daarnaast heeft informatie ook de tijd nodig om te bezinken dus als je elke dag boekverslagen vol informatie plaatst dan houdt men je nooit bij ::) :P ::tandpastasmiley::
Ananas

Offline Willemtk

  • Forumlid
Re: Vleeseter of vegetarisch?
« Reactie #434 Gepost op: 16-01-2013, 11:09:34 »
De cijfers zullen er ongetwijfeld zijn, maar die zijn er andersom ook. En niet alleen voor vlees. Ik neem melk als voorbeeld. Daar zijn ook genoeg onderzoeken van dat het niet goed voor je is, en andersom ook. En toch drink ik het. Omdat het lekker is. Hetzelfde geldt (voor mij) voor vlees. Ik eet het absoluut niet elke dag, maar ik zou absoluut niet zonder kunnen.

Ik vind dat iedereen voor zeg zelf moet beslissen wat hij of zij eet. Maar Willem, ik ben bang dat de discussie door deze lange posts een beetje verloren gaat. Is er iets dat je wilt bereiken? En dat bedoel ik als een oprechte vraag. Want ik vraag me af waar al die moeite voor is, ik denk dat ons (de niet-vegetariërs / veganisten) standpunt niet zal veranderen.

Voor mensen die vlees alleen associëren met een stukje rood op een schuimplastic schaaltje in de supermarkt dat je kunt bakken en op eten,  zal het geen zin  hebben nee. Maar er zijn altijd mensen die wel het dier erachter begrijpen. Ik probeer in ieder geval de mensen bewust te maken wat ze met vlees eten aanrichten. Niet alleen voor zichzelf, maar ook voor anderen. Niet alleen voor dieren, maar ook voor mensen en natuur. Wat een ieder met die info doet, daar kan ik niets aan doen. Ik kan ook niets doen aan oorlogen. Maar ik kan ieder geval proberen de mensen bewust te maken dat ze er zelf mee aan de basis staan. Iedere 1 die stopt met vlees is er 1 die mee bouwt aan een iets vredevollere wereld. Hoe meer mensen er aan gewend raken dat je zonder vlees kunt leven en dat vleesloze mensen geen nerds zijn, maar heel normale mensen, hoe meer mensen er uiteindelijk zullen minderen en eventueel stoppen.

En die cijfers, die kloppen wel. De onderzoeken verschillen vaak wel van cijfers, maar de verhoudingen kloppen wel altijd. Als ze in het ene onderzoek zeggen dat 1 kilo appels 30 liter water vragen en vlees 3000 liter, en het andere onderzoek zou zeggen dat appels 100 liter water kost, dan kost vlees 15000 liter in dat zelfde onderzoek. Bij vlees vergeten sommige onderzoekers dat die koeien niet alleen drinken, maar dat eten voor de koeien ook water kost. Vandaar de verschillen. Maar de uitkomst blijft altijd dat vlees veel meer grondstof vraagt dan plantaardig. Zelfs de boerenbond geeft dat aan.

50 Jaar geleden rookten ze nog in de bus. 10 Jaar geleden rookten ze nog in de trein. En nu  is er een rookverbod in cafés. 10 jaar geleden ondenkbaar. Waarom? Vroeger rookte 90% van de mensen en nu nog maar 30%. En dat is iedere keer per 1 gegaan. Dus als er hier 10 mensen mee discussiëren, en er is 1 mens die stopt, is dat prima. 29 jaar geleden was ik de enige vegetariër die ik kende en zou je ziek worden zonder vlees, zeiden ze. Nu zit er in iedere klas wel 1 vegetariër en ook de meeste dokters zijn er van overtuigd dat vlees eten niet perse moet. En zoals je zelf zegt, dat zuivel ook niet moet. Dus wat ik doe is aan bewustwording werken. En verder, Keulen en Aken zijn ook niet op een dag gebouwd. Maar iedere keer met 1 gebouw.

« Laatst bewerkt op: 9-02-2013, 11:17:48 door Willemtk »

Offline grasisgroen

  • Forumlid
  • Geslacht: Vrouw
Re: Vleeseter of vegetarisch?
« Reactie #435 Gepost op: 19-01-2013, 19:06:31 »
Nu kan ik hier even komen zwaaien, maar discussieren of uitleggen doe ik niet, ben ik lang geleden al mee gestopt. Respect voor Willem-met-een-missie, dat ie het zo lang volhoudt!Dat discussieren dan.

 ::zwaai::
...maar soms even niet :)

Offline Willemtk

  • Forumlid
Re: Vleeseter of vegetarisch?
« Reactie #436 Gepost op: 20-01-2013, 09:46:08 »
Nu kan ik hier even komen zwaaien, maar discussieren of uitleggen doe ik niet, ben ik lang geleden al mee gestopt. Respect voor Willem-met-een-missie, dat ie het zo lang volhoudt!Dat discussieren dan.

 ::zwaai::

Vleesloos leven ook. 29 jaar al. De tijd vliegt

Offline Go_ahead

  • Forumlid
  • Geslacht: Man
Re: Vleeseter of vegetarisch?
« Reactie #437 Gepost op: 9-02-2013, 00:40:08 »
Je hebt wel een punt....Als je me dat kan uitleggen, maak je me een gelukkig man

Een stuk later dan verwacht mijn reactie :$! Sorry moderators dat dit zowel off- als on-topic is! Maar ik denk voor iedereen interessant.

Elk mens heeft zijn eigen idee van wat hij goed en slecht vindt. Dit maakt het in interactie met de omgeving. Ondanks dat er zo 7 miljard verschillen zijn van goed en kwaad kun je het vanaf de peuters toch in 6 groepen verdelen. De 6 fases van de morele ontwikkeling beschreven door Lawrence Kohlberg.
Fase 1 (Gehoorzaamheid): Hetgeen wat een volwassenen zegt dat goed of fout is dat vind jij ook goed of fout. Motto: Doe wat je gezegd wordt (Peuters,kleuters)
Fase 2 (Naief egoisme): Eerlijkheid is het allerbelangrijkst. Als iemand anders eten krijgt om reden A dan vind je dat jij bij reden A hetzelfde zou moeten krijgen. Als jij echter eten krijgt om reden B dan hoeven anderen dat niet per se dat ook te krijgen bij reden B. Dat is niet belangrijk! Motto: Wat hou ik eraan over? (begint vaak bij Kleuters en sommigen komen niet uit deze fase...)
Fase 3 (Orientatie op het beeld van het fatsoenlijke kind/mens): Motto: Wat zullen anderen van mij denken? Hetgeen jij goed of fout vindt dat wordt bepaald door wat jij denkt dat mensen om je heen die jij belangrijk vindt goed of fout zouden vinden voor jou. Als vrienden en familie om je heen vlees eten, dan zul je dit ook doen, want dat is blijkbaar goed. begon volgens Kohlberg bij Pubers, volgens mij nu vaak al eerder.. sommigen komen hier nooit uit) NB: In deze fase bekommer je je niet om onbekenden!
Fase 4 (De gezagshandhavende orientaties): Het sociale systeem waarin ik zit, bepaalt wat goed en fout is. In deze fase schik je je aan het systeem. Als de supermarkt de producten verkoopt dan is het blijkbaar goed voor je want anders was het er niet. Als dit nadelig voor mij is omdat ik iets verbouw wat zij niet willen hebben dan heb ik pech en moet ik iets anders verzinnen. Het belang van het systeem staat voorop en mensen hebben zich er maar naar te schikken want als iedereen zich er tegenin zou bemoeien dan gaat het systeem wat voor zoveel mensen werkt ten onder. Motto: Bevorder ik, als ik dit doe, het sociale systeem? (begon volgens Kohlberg bij adolescenten maar werd al door verscheidene mensen niet bereikt.. deze fase kan volgens mij al eerder beginnen) NB: Vanaf deze fase bekommer je je wel om onbekenden!
Fase 5 (Contractueel legalisme): Ik weet dat iedereen gelijk is en ook gelijke (mensen/dieren/natuur)rechten heeft. Individuele rechten en rechtvaardigheid worden weer belangrijker. Ik wil graag aan de rechten van de mens/dieren/natuur (op vrijheid, leven, geluk, etc.) tegemoet komen maar ik probeer hierbij het systeem niet tekort te doen want dit systeem is nodig om verbondenheid te creeeren (in je eentje red je het niet). Ik zal daarom zoveel mogelijk vegetarisch eten en anderen stimuleren om vegetarisch te eten maar het systeem van de supermarkt zal ik altijd steunen. (Deze fase wordt door sommige volwassenen bereikt aldus Kohlberg, volgens mij zijn er echter tegenwoordig ook al kinderen die dit in zich hebben) Motto: Respecteer ik als ik dit doe de rechten van degene die erbij betrokken zijn?
Fase 6 (gewetensprincipe): Ik wil dat alles en iedereen op de hele wereld rechtvaardig behandeld worden en ik handel hier naar. In sommige gevallen heb ik ervaren dat het sociale systeem niet aan iedereen tegemoet komt. Dit betekent dat ik hiervoor een nieuw systeem moet bedenken dat wel aan iedereen tegemoet komt. Zo zullen er mensen zijn die iets bedacht hebben wat beter dan een supermarkt werkt om enerzijds alle mensen in hun behoeften te voorzien maar anderzijds niet tegen de dieren/natuur ingaat. Hun stem wordt echter nog niet gehoord. Motto: Ik respecteer altijd ieders rechten. (Deze fase wordt door een enkeling bereikt aldus Kohlberg (denk aan Gandhi, M.L. King, Mandela), maar volgens mij zal dit steeds vaker voorkomen).

Bij deze zes fases is het belangrijk om te weten dat het per situatie kan verschillen in welke fase je zit doordat jouw kennis/ervaring per situatie verschilt (je weet misschien wel alles over eten maar niet alles over sociale verbanden of over de natuur of over de politiek of over het onderwijs).
Soms zul je je dus redeneren vanuit wat jij denkt dat anderen goed vinden waar de wet dat afkeurt (fase 3).. de andere keer zul je misschien wel de wet boven de mening van je vrienden zetten(fase 4).. en weer een andere keer zou je misschien de wet een beetje aanpassen om aan iedereen tegemoet te komen (fase 5).

Verder is het belangrijk om te weten dat tussen elke fase er verschillende inzichten opgedaan worden. Deze inzichten kunnen overal vergaard worden en binnen elk ontwikkelingsgebied dat een mens in zich heeft. Het neemt ook veel tijd in beslag voordat deze inzichten vergaard en in het handelen geimplementeerd zijn.
Ananas

Offline Go_ahead

  • Forumlid
  • Geslacht: Man
Re: Vleeseter of vegetarisch?
« Reactie #438 Gepost op: 9-02-2013, 00:40:54 »
Om te weten in welke fase iemand zit, moet je kijken naar de argumenten die iemand aandraagt.
Zit iemand bijvoorbeeld in fase 1 dan zegt diegene bijvoorbeeld: Opa, oma, papa, mama, meester zegt dat vlees eten goed is dus daarom doe ik dat ook.
Om deze mensen te overtuigen, kun je argumenten van andere volwassenen aandragen om jouw standpunt kracht bij te zetten. Hiermee krijgt diegene ook gelijk een beeld van dat alle mensen verschillen wat een inzicht is voor een overgang naar de volgende fase.

Zit iemand in fase 2 dan zegt diegene bijvoorbeeld: Als Jantje, Pietje of Keesje vlees eet dan mag ik ook vlees eten.
Hier is helaas weinig tegenin te brengen. In fase 3 hechten personen veel belang aan de mening van vrienden en familie. Dat betekent dat in fase 2 alleen de personen die dichtbij hen staan deze mensen in de volgende fase kunnen krijgen door te laten blijken dat hetgeen jij wilt niet altijd goed is. Ondanks dat mensen namelijk hun eigen belang hoog in het vaandel hebben, zoekt iedereen ook sociale goedkeuring en wanneer je die niet krijgt, dan ga je anders handelen.

Zit iemand in fase 3 dan zegt diegene bijvoorbeeld: Omdat mijn vrienden en familie vlees eten doe ik het ook. Ik bekommer mij nog niet om anderen dan mijn eigen kring en zoek vooral naar zelfacceptatie en zelfvertrouwen.
Om hen verder te helpen is het belangrijk om bevriend met hen te geraken en te laten zien dat je het beste met hun persoonlijke ontwikkeling voor hebt. Door argumenten te geven die tegemoet komen aan hun gezondheid en die van de mensen om hen heen zou je hen kunnen bereiken.

Zit iemand in fase 4 dan kan diegene zeggen: Omdat er in de supermarkt vlees ligt, eet ik vlees.
Om deze mensen te overtuigen, kun je geen argumenten gebruiken die betrekking hebben op het vlees in  supermarkt, want wat ze zeggen dat klopt gewoon. Bij hen moet je laten blijken dat systemen in het algemeen niet altijd werken.
Je kunt bijvoorbeeld aandragen dat een supermarkt bijvoorbeeld ook sigaretten verkoopt en dus ook niet altijd jouw gezondheid voorop stelt. Je kunt aandragen dat andere winkels kleren verkopen die door kinderarbeid worden gemaakt.
Door zulke argumenten worden ze kritischer naar systemen en zien ze het belang van individuele rechten weer terugkomen...

In fase 5 kan diegene bijvoorbeeld zeggen: Ik wil zelf graag vegetarisch eten maar ik heb te weinig geld of geen supermarkt in de buurt waardoor dit niet altijd lukt. De intentie is er bij deze mensen echter wel om voor zowel dieren, de mens als de natuur goed te doen.
Om hen te helpen kun je kennis delen en manieren aandragen om aan hun wens te voldoen.

In fase 6 handelen ze zelf naar hetgeen het best voor iedereen is en proberen ze een systeem te bedenken waarin anderen dat ook kunnen doen.
Ananas

Offline KD.

  • Forumlid
  • Geslacht: Man
  • Make ONDERTITELS great again!
Re: Vleeseter of vegetarisch?
« Reactie #439 Gepost op: 9-02-2013, 01:50:32 »
De laatste keer dat ik je zag, at je frikandellen!
Overigens ben ik van mening dat de ondertitels niet vernietigd hadden moeten worden.