MAYA'sIn de maya cultuur staat de zon en de maan centraal. de piramide/tempel die op de foto staat is een van de 7 wereldwonderen.
De maya's kennen een aparte kalender
Hier wat info daarover:
Chichén Itzá was een van de belangrijkste steden van de Maya, en hier bevindt zich de Piramide van Kukulcán.
Ook is dit een van de 7 nieuwe wereldwonderen. die op 7-7-2007 gepresenteerd zijn.
Met dank aan
Goblin77 want die was ook al in de maya geschiedenis gedoken en kwam met de kalender aanzetten.
Truus.papiermolen De Maya kalender bestaat uit een samenstelling van de tzolkin en de haab.
Bij de Haab zit er een maand bij die MOL genoemd wordt.
De Maya's moeten een uitzonderlijk inzicht hebben gehad in het cyclische karakter van de tijd, getuige het ontwerp van de gebouwen die op de een of andere wijze gebaseerd waren op astronomie en astrologie, zoals de pyramide van Chicken-Itza met zijn "zeven" terrassen, zijn oriëntatie op de cardinale punten en zijn 365 treden naar de dagen van het jaar.
Er is een 13de sterrenbeeld Slangendrager
Chichén Itzá was een van de belangrijkste steden van de Maya, en hier bevindt zich de Piramide van Kukulcán. Het staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO.
De stad lag in het noorden van de Mexicaanse staat Yucatán en werd pas laat in de geschiedenis van de Maya belangrijk, nl. in de 9e eeuw.
Het schrift van de Maya wordt vaak naar analogie van dat van het oude Egypte een hiërogliefenschrift genoemd. Hoewel er geen verwantschap is, bestaat het inderdaad ook uit een combinatie van fonetische en ideografische tekens. Het is het enige schrift van de pre-Columbiaanse beschavingen dat in staat was de gesproken taal in vergelijkbare mate weer te geven als dat in de Oude Wereld het geval was.
De Maya of misschien hun Olmeekse voorgangers hadden geheel onafhankelijk het begrip 'nul' (dat in de Oude Wereld pas laat werd ingevoerd) ontdekt. Ze gebruiken het getal 20 als grondtal van hun talstelsel. Inscripties vermelden soms getallen die tot in de honderden miljoenen reiken. De Maya deden bijzonder nauwkeurige astronomische waarnemingen en hadden een nauwkeurige en ingewikkelde kalender. Hun tabellen voor de bewegingen van de maan en de planeten zijn even goed of zelfs beter dan die van andere beschavingen die met het blote oog de hemel bestudeerden. De berekening van het zonnejaar is zelfs iets nauwkeuriger dan de waarde die als basis voor de Gregoriaanse kalender gebruikt is.
De piramide van Kukulcan staat bekend om zijn ingenieuze trucs. Zo is de tempel een reusachtige kalender: de treden en etages bij elkaar opgeteld vormen het getal 365, het aantal dagen van het jaar. Ook heeft de piramide achttien terrassen, net zoveel als het aantal maanden in de Mayakalender. Opvallend is ook een godsbeeld naast de tempel: op bepaalde momenten in het jaar geeft het beeld opvallende schaduweffecten.
Maya's en werd wel in verband gebracht met de slangengod Kukulcan, de god waaraan de tjilpende piramide is gewijd. "In veel oude culturen geloofde men dat echo's de stemmen van geesten zijn," aldus Lubman. "Het lijkt dus niet meer dan toepasselijk dat de echoënde geest van de piramide van Kukulcan de stem heeft van een quetzal."
Inderdaad lijkt de piramide zorgvuldig 'afgestemd' om het geluid van een handklap te beantwoorden met getjilp, Lubman geloofde dat het tjilpen besloten ligt in de vorm van de tempeltrap. Onderaan zijn de treden hoog en hebben ze een smal loopvlak, voor een hogere toon; bovenaan zijn ze wat breder, voor een lagere toonhoogte. Het geluid wat terugkaatst is dus hoog-laag, net als het getjilp van de quetzal, aldus Lubman.Ook kun je het geluid van regendruppels horen als je benede bij de trap wacht terwijl andere hem beklimmen.
Wat wel ook belangrijk is om hier bij te vermelden is dat de Maya's onder de indianen worden gerekend. dit zou dus ook weer op edo kunnen slaan vanwege de indiaan op zijn petje