Mja, misschien dat ze het inderdaad om de combinatie CDA en CU te doen is.
Dat zou goed kunnen ja. Pechtold valt me wel een beetje tegen nu. Een kabinet voorstellen van het motorblok aangevuld met PvdA en SP.
Like that's gonna happen. Een kat in het nauw maakt rare sprongen. Z'n partij was ook niet heel aardig of zo tegenover de CU. Aan de andere kant: Segers blijft ook wel erg afwachtend en enigszins terughoudend.
Kijk, op sommige punten zijn D66 en ChristenUnie inderdaad tegenpolen. Maar er zijn ook echt wel onderwerpen waarin ze redelijk op één lijn liggen. Ze hebben per slot van rekening samengewerkt met het kabinet Rutte II. Daarbij hadden ze wel gemeenschappelijke belangen. Maar wat Niek ook zegt: het gaat D66 ook om de krappe meerderheid.
Maar waarom hoor ik nooit iets over PvdD? Die hebben toch ook net als CU 5 zetels?
Ik ben nog eens gaan nadenken over het voorstel van Marianne Thieme, namelijk een soort klimaatkabinet, waarbij alle coalitiepartijen het klimaat als hoog agendapunt hebben in het nieuwe regeringsbeleid. En dat vind ik helemaal niet zo verkeerd klinken eigenlijk. VVD (die al eens heeft aangegeven een groenrechts beleid te willen voeren), D66, GroenLinks, ChristenUnie en Partij voor de Dieren. Die laatste drie scoren in onderzoeken het hoogst als het gaat om een links, progressief klimaatbeleid, die liggen elkaar wel wat dat betreft. D66 verschilt daarin niet veel van hen. Het is geen conservatief kabinet, dus met een GroenLinks erbij heeft D66 niets te klagen. En in de wat rechtsere standpunten kunnen VVD en D66 elkaar redelijk vinden. Je hebt wat van alle smaakjes: links, rechts, liberaal, socialistisch, confessioneeel. En in de oppositie blijven ook allerlei smaakjes over: PVV en FvD, PvdA en SP, CDA en SGP. Nadeel: het is wel met dezelfde krappe meerderheid van 76 zetels.
Voor de rest heeft Hans alles wat ik erover wilde zeggen al veel beter verwoord in onderstaand citaat