Binnen 24 uur na de verkiezingen hebben de Britten al een nieuwe coalitie. Daar kan Nederland nog wat van leren.
Tuurlijk, de grootste partij heeft ongeveer 49% van de stemmen, dan is het makkelijk om een splintertje te vinden zodat je over de drempel komt.
Mijn mening is dat de grootste partij altijd mee moet doen, ongeacht welke partij het is. En gebeurt dat niet, dan kan je de nummer 2 onmogelijk negeren.
May zegt basically hetzelfde. Conservatieven + DUP zijn de logische combinatie omdat de meerderheid op hen stemde.
En net als bij May slaat het werkelijk nergens op.
Als May met elke andere partij zou regeren, dan had ze ook een meerderheid, en dan zou dat minimaal een even logische combinatie zijn geweest.
Same difference met VVD, PVV, of welke andere grootste partij dan ook. De coalitie met 76 zetels of meer, luistert naar de meerderheid van de stemmen. Zo werken zetels. Als je dat vormt met 2 partijen, dan luister je naar de meerderheid van de kiezers; als je dat vormt met 7 partijen dan luister je naar de meerderheid van de kiezers.
De 1 miljoen kiezers van de grootste partij, zijn EXACT even belangrijk als de 1 miljoen kiezers van 5 kleinere partijen. Dus als je de de 1 miljoen kiezers van de grootste partij links laat liggen, dan is dat een even grote/kleine Gruwel als wanneer je de 1 miljoen kiezers van de 5 kleine partijtjes links laat liggen.
Natuurlijk, het is logischer dat je kijkt naar de grootste partij, die ook de stabielere optie is. Daarom heeft die het initiatief. Daarom kijk je daar eerst naar. Maar als die er niet uit komt, en een andere meerderheid wel.. naja dan heeft de andere meerderheid de meerderheid. Het grootste deel van de kiezers.
Als in Engeland alle andere partijen (die samen 51% van de kiezers vertegenwoordigen) de handen ineen hadden geslagen: sucks to be May, je bent veruit de grootste, maar de anderen hebben de meerderheid. May's 49% is niet belangrijker dan de verenigde 51% bij de anderen.
Side-note voor ik ga koken:
Ben niet direct d66-aanhanger, maar ik snap volledig de koers van Pechtold.
D66 jojo'te al decennia omhoog en omlaag. Doen ze mee met regering, in ruil voor hun idealen, dan splinteren ze kapot. Dan bouwen ze weer op. Dan regeren ze en gaan ze weer kapot.
Pechtold heeft ze net weer opgebouwd, precies rondom medisch-ethische hoekstenen. Voor de verandering zijn bestuurlijke thema's als referenda en gekozen burgemeester laten varen, nee ze gaan vol voor dingen als euthanasie. Hij staat natuurlijk open om de harde kantjes ergens af te halen; maar hij gaat gewoon onder geen enkele voorwaarde in een kabinet zitten die daar recht tegenover staan. Hij wil vast andere dingen offeren, maar dat niet.
Zijn optreden was misschien weinig hoffelijk, maar wel glashelder.