Afgelopen week is het rapport Ongekend Onrecht van de parlementaire onderzoekscommissie naar de Toeslagenaffaire verschenen.
Het is schandalig wat heel veel ouders is aangedaan. Hele grote schulden bij de Belastingdienst, ten onrechte, met daarbij ook nog een aantekening 'Opzet/Grove Schuld', waardoor ze niet in aanmerking kwamen voor een betalingsregeling.
Voor meer info
https://nl.wikipedia.org/wiki/Toeslagenaffaire en
https://nos.nl/artikel/2361021-commissie-ongekend-onrecht-in-toeslagenaffaire-beginselen-rechtsstaat-geschonden.htmlDiverse ministeries waren hierbij betrokken (Financiën, Sociale Zaken). Wiebes, destijds staatssecretaris bij Financien en nu minister van Economische Zaken kreeg de zwaarste kritiek.
De eerste gevallen kwamen al in 2012 voor de rechter. Een groot deel van de affaire speelde tijdens de kabinetsperiode Rutte II maar ook het huidige kabinet en parlement heeft niet goed gehandeld de afgelopen jaren.
De zaak lijkt mij ernstig genoeg om het kabinet voor te laten vallen.
Maar: er is een crisis, er is een pandemie te bestrijden, en er zijn sowieso al verkiezingen gepland over 3 maanden. Een demissionair kabinet is wellicht minder besluitvaardig mbt maatregelen die nu nodig zijn.
Zou het kabinet moeten vallen, als een soort erkenning? Of zijn openbare excuses van Wiebes, Rutte, de Belastingdienst en eventuele anderen genoeg, en zou daarmee dit kabinet de rit uit mogen zitten? Of kan dat zelfs zonder excuses?
Ik denk dat excuses op zijn minst gegeven moeten worden. Het kabinet laten vallen lijkt me ivm de crisis en pandemie niet handig, maar het voelt niet eerlijk, er zouden koppen moeten rollen gezien de ernst van de situatie.