Artikel uit NRC Next van gisteren (geen nieuwe feiten, maar toch):
De mol te vroeg ontmaskeren kost 250.000 euroVanavond wordt de vijfde aflevering van Wie Is De Mol uitgezonden. Het hele programma werd vorig jaar opgenomen in El Salvador, terwijl de slotaflevering pas over zes weken wordt uitgezonden. In de tussentijd wordt streng bewaakt dat niemand van de betrokkenen de uitslag lekt. Stijn Bronzwaer zocht voor de papieren nrc.next van vandaag uit hoe Hilversum haar geheimen bewaart.
Vorige week haalde een scholier een promofilmpje van een nog niet uitgezonden aflevering van de onbeveiligde server van het programma en zette het op YouTube. Paniek bij de redactie: ze traceerden de jongen binnen enkele minuten, haalden hem uit de klas en sommeerde hem het filmpje te verwijderen. Te laat, want wie goed zocht kon enkele dagen voor de uitzending van vorige week al zien dat Miryanna zou afvallen. Bij Boer Zoekt Vrouw lekte onlangs via een website uit dat boer Marcel al zou samenwonen met een kandidate, terwijl zijn keuze in het programma nog niet bekend is gemaakt. Toch gaat het nog relatief vaak goed met het geheim houden van uitslagen.
Deelnemers en medewerkers van Wie Is De Mol ondertekenen een contract waarin een boete op het verraden van de identiteit van de mol is opgenomen: 250.000 euro. Ook in de contracten van SBS-programma’s en die van Expeditie Robinson staan zulke afspraken, al liggen de boetes waarmee wordt gedreigd bij laatstgenoemde “aanzienlijk lager”, zegt uitvoerend producent Geraldine Smink.
Bovendien heerst onder de makers van Wie Is De Mol een ijzeren discipline. Het contract wordt getekend door iedereen die bij het programma betrokken is, van kandidaten tot cateringmedewerkers. Er wordt al meer dan tien jaar met een vast team aan het programma gewerkt. Stagiaires zijn niet welkom.
Deelnemers mogen één iemand in vertrouwen nemen, die op zijn of haar beurt ook de contractuele geheimhouding moet beloven. Medewerkers versturen geen gevoelige informatie over de mail en hebben het altijd over de mol als een ‘hij’, ook als het een vrouw is. “Een deel van onze hersenen zit altijd op slot”, zegt Jan Peter Pellemans, kandidatenbegeleider.
Deelnemers kunnen toch ‘per ongeluk’ lekken, bijvoorbeeld door iets te veel informatie te delen via een twitterberichtje of een facebookstatus. Dat gaat steeds vaker gebeuren, voorspelt televisiewetenschapper Maarten Reesink van de Universiteit van Amsterdam. “Met anonieme kanalen zoals Twitter wordt per ongeluk of opzettelijk informatie over televisieprogramma’s lekken makkelijker. Contracten houden dat niet tegen.” Maar, zegt hij, het is net als met een voetbalwedstrijd. “Als mensen de uitslag niet willen weten, gaan ze er ook niet naar op zoek.”
Bron:
NRC Next