nieuwe info over de nieuwe missie:
(Novum) - GroenLinks en de ChristenUnie stemmen niet in met de door het kabinet voorgestelde politietrainingsmissie in Kunduz. Dat hebben beide partijen dinsdagochtend na hun fractieberaad laten weten.
GroenLinks-leider Jolande Sap heeft drie grote bezwaren tegen het plan zoals dat nu op tafel ligt. GroenLinks twijfelt aan de locatie: Kunduz zou nog veel te gevaarlijk zijn. Daarnaast zouden de trainingen veel te militair en te weinig civiel van aard zijn. Bovendien heeft Sap onvoldoende garanties gekregen dat de agenten die worden opgeleid later niet als paramilitairen actief worden. In een interview met NRC Handelsblad verklaarde Sap dinsdag dat er met haar partij 'valt te praten' als het kabinet zijn voorstel aanpast.
ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind liet weten dat er nu nog teveel pijnpunten zijn. Momenteel is zijn fractie unaniem tegen. "Sommigen zijn feller tegen dan anderen, maar duidelijk is dat de ChristenUnie op dit moment niet akkoord kan gaan." Ook Voordewind liet weten bezorgd te zijn over de aard van de opleiding. Die zou te veel militair van aard zijn. Partijleider André Rouvoet heeft 'forse twijfels'. "Ik zie ons nog niet instemmen met deze missie."
Na afloop van het debat dat donderdag plaatsvindt zal blijken of de kabinet genoeg toezeggingen heeft gedaan om de partijen alsnog over de streep te trekken.
D66-leider Alexander Pechtold hield dinsdag na overleg met zijn fractie zijn kaarten nog tegen de borst. Hij wil eerst de besloten technische briefing afwachten die dinsdagavond plaatsvindt. Dan krijgen de Kamerleden aanvullende informatie over de veiligheidssituatie in Kunduz.
De SGP, die hoogstwaarschijnlijk instemt met de missie, noemt de missie minder ingrijpend dan Uruzgan maar heeft nog wel de nodige vragen te stellen, zo liet fractievoorzitter Kees van der Staaij dinsdag weten.
VVD-fractievoorzitter Stef Blok wilde niet vooruitlopen op het debat met premier Mark Rutte dat donderdag plaatsvindt. Aangenomen wordt dat de VVD instemt met de missie. Ook het CDA stemt hoogstwaarschijnlijk voor de missie, al zei Kamerlid Kathleen Ferrier dinsdag dat er binnen de fractie nog wel veel vragen leven. "Dit soort onderwerpen gaat gepaard met hele zware afwegingen. Daar hebben we het nu samen over."