8 ) Oostenrijk
Falco- Jeanny
Oostenrijk doet sinds 1957 mee aan het Eurovisie Songfestival. In totaal heeft het land nu 44 keer aan het liedjesfestijn deelgenomen. Tussen 2007 en 2010 deed Oostenrijk niet mee.
Van de 44 deelnames eindigde Oostenrijk 20 keer bij de beste tien, vooral in de tijd dat er nog weinig landen aan het Songfestival meededen. Heel succesvol is Oostenrijk nooit geweest. Slechts één keer slaagde het land erin de top 3 te halen. Dat was in 1966, toen Oostenrijk het Songfestival won met het liedje Merci, chérie van Udo Jürgens. Sindsdien kwam het nooit hoger dan drie vijfde plaatsen, in 1972, 1976, en 1989. Zeven keer eindigde Oostenrijk helemaal onderaan, waarvan drie keer met nul punten.
Éénmaal heeft het Songfestival in Oostenrijk plaatsgevonden. Dat was in 1967, naar aanleiding van de overwinning van een jaar eerder. Het festijn werd gehouden in de balzaal van paleis Hofburg in Wenen.
Na jarenlang slecht gepresteerd te hebben op het Songfestival (alleen in 2003 was er nog een succesje met een 6de plaats) besloot Oostenrijk in 2006 van deelname af te zien. Volgens de omroep ORF zou het festival geen geschikt podium zijn voor de promotie van de hedendaagse Oostenrijkse populaire muziek. Menig criticus beweerde echter dat dit een eufemisme was voor 'ontevredenheid over de behaalde resultaten'.
Toch kwam Oostenrijk in 2007 nog eenmaal terug, met het liedje Get a life van Eric Papilaya. Deze inzending kreeg echter maar 9 punten en eindigde als voorlaatste in de halve finale. Het was daarmee het slechtste resultaat dat Oostenrijk ooit had behaald. Deze teleurstelling leidde ertoe dat de Oostenrijkers het songfestival voor onbepaalde tijd vaarwel zeiden. De Oostenrijkse omroep ORF verklaarde dat het voor Oostenrijk geen zin zou hebben om deel te nemen zolang er op het festival politiek gestemd werd. Daarnaast leverde het festival in Oostenrijk teleurstellende kijkcijfers op.
Oostenrijk keerde uiteindelijk weer terug op het festival in buurland Duitsland, het land dat het festival in 2011 organiseerde.
FALCO
Falco studeerde in Wenen aan het conservatorium. Na het conservatorium werd hij bassist in de hardrock groep Drahdiwaberl. Hij brak in 1981 door als soloartiest met de internationale hit Der Kommissar. Het vervolg op dat succes kwam pas nadat hij in 1985 ging samenwerken met het Nederlandse producersduo Bolland & Bolland. De samenwerking verliep niet altijd even vlekkeloos aangezien Falco soms dronken of stoned was of helemaal niet kwam opdagen bij een afspraak.
Inhakend op het succes van de speelfilm Amadeus (1984), schreven Bolland & Bolland voor hem het nummer Rock me Amadeus. Het werd een wereldwijde tophit en stond drie weken op 1 in de Amerikaanse Billboard-lijst.
JEANNY
Het nummer is grotendeels een monoloog van een man. Hij spreekt zijn meisje, Jeanny, aan. De songtekst is echter zeer suggestief en werd dan ook op verschillende manieren geïnterpreteerd. Er werd namelijk beweerd dat het nummer ging over de moord op een jong meisje en dat het geïnspireerd zou zijn op een lustmoord door de Oostenrijkse seriemoordenaar Jack Unterweger. Er zijn verschillende elementen in het nummer die daarop zouden kunnen duiden: de aanwezigheid in een bos, waar de mannelijke verteller Jeanny aanspoort om daar weg te gaan, de verwijzing naar het feit dat Jeanny een schoen heeft verloren, het heimelijk achtervolgen van het slachtoffer, het interpreteren van de wensen van het slachtoffer tegen haar woorden in, het feit dat hij zegt dat zij bij elkaar horen nadat hij heeft gehoord dat "zij" dichterbij komen en haar niet mogen vinden, ... De toon van de monoloog gaat van sussend tot dwingend, fanatiek en krankzinnig. De suggestie wordt gewekt dat de dader zich seksueel aangetrokken voelde tot het slachtoffer (verwijzing naar haar rode lippen) en dat het slachtoffer uiteindelijk vermoord wordt: als de man haar niet kan hebben, dan kan niemand haar hebben.
Tevens beweerde men dat dit nummer verkrachting en moord verheerlijkt. Bijgevolg werd het nummer door enkele radiozenders van de radio verbannen.
Er komt in de tekst ook een spoken wordpassage voor: een korte newsflash. Dit stuk is ingesproken door een nieuwslezer, die het heeft over het toenemende aantal vermiste personen in de afgelopen maanden. Er wordt ook gesproken over het laatst gekende verdwijning, die van een negentienjarig -naamloos- meisje, dat, op het moment van het nieuwsbericht, reeds vier dagen vermist is. Volgens het bericht wordt ontvoering niet uitgesloten. Dit nieuwsbericht kan niet los gehoord worden van het rest van het nummer. De luisteraar vreest het ergste.
Geniet allemaal van Jeanny
weet het lang verhaal maar had geen zin om het korter te maken