Ik heb vorig jaar een Wie is de Mol voor mijn medestudenten georganiseerd. We hebben het één dag gedaan, met negen opdrachten en drie tests. Omdat het één dag is, waren er geen afvallers. De tests tellen mee voor de einduitslag, de gene met de meeste antwoorden juist is de winnaar.
Ik kan wel een paar tips geven:
Zorg ervoor dat de kandidaten een goede reden hebben om geld voor de pot te verdienen. Ik heb dit vorig jaar niet gedaan (verdient geld was monopoly geld, dit was niets waard). Als kandidaten niets kunnen verdienen, gaan ze allemaal mollen, dat is niet leuk, natuurlijk. Je zou per kandidaat bij kunnen houden hoeveel ze verdienen en degene die het meeste geld verdient krijgt extra jokers, zo iets.
Zorg voor een leuke mix van opdrachten. Een paar opdrachten waarbij je goed moet nadenken, een paar opdrachten waarbij je veel moet lopen. De locaties waar je toegang tot hebt en de leeftijd van de kandidaten is belangrijk. Als je toegang tot een zwembad hebt, kun je hele andere opdrachten doen dan in een bos, bijvoorbeeld.
Kies een goede Mol. =) Ik heb geen gesprek gehad met de Mol (ik heb die alleen het draaiboek opgestuurd), maar ik denk toch dat vooraf een gesprek wel handig is. In dit gesprek kan je de opdrachten en manieren om te mollen bespreken.
Een draaiboek is trouwens ook handig. Hierin kun je de opdrachten die je gaat doen beschrijven, hoe je deze uitlegt, etc. Zorg ervoor dat je voor elke opdracht een back-up hebt. Dit had ik zelf niet, maar één opdracht ging niet door, en toen wist ik niet wat ik moest doen.
Enkele opdrachten die ik vorig jaar heb gebruikt:
De spelleider laat een bakje zien. Die kan hij open maken of hij kan het volgende bakje pakken, de keuze is aan de kandidaten. De beslissing moet unaniem zijn. Dit gaat net zolang door totdat er een bakje is open gemaakt of dat de presentator het laatste bakje vasthoudt. Bij elk bakje wordt een cryptische omschrijving gegeven. Voorbeelden van inhoud:
- Er gaat 2000 euro uit de pot, maar de kandidaten krijgen 5 jokers die ze mogen verdelen
- Jokers mogen worden ingeleverd voor 50 euro, worden alle jokers ingelever wordt dit bedrag verdubbeld
- 2000 euro voor de pot
- Informatie over alle kandidaten
- Een aanwijzing naar de Mol
- etc.
De kandidaten moeten een puzzel oplossen. Ze hebben hiervoor 5 minuten de tijd. Ze krijgen 1000 euro. Ze krijgen een aanbod: ze kunnen de uitdaging van een grotere puzzel aangaan of stoppen. Stoppen ze, dan krijgen ze de verdiende 1000 euro. Gaan ze door en lukt het ze de puzzel op te lossen, dan verdienen ze 2000 euro. Gaan ze door, maar lukt het ze niet om de puzzel op te lossen, dan gaat er 2000 euro uit de pot. De twist? De tweede puzzel moet sneller worden opgelost dan de eerste, anders gaat het geld uit de pot. Ook hier is een twist: de spelleiding zegt dat de tweede puzzel groter is, maar deze is niet per se moeilijker. In tegendeel: de eerste puzzel is een stuk moeilijker dan de tweede.
(Deze opdracht is niet door gegaan, maar het idee vond ik erg leuk:) Op een scherm zien de kandidaten namen van personen (Bert Wit, Wilma Groen, etc.), locaties (badkamer, keuken) en wapens (pistool, honkbalknuppel) verschijnen. Elk woord is een paar seconden in beeld. De kandidaten gaan namelijk cluedo spelen. Ze krijgen allemaal een kaartje met daarop een aantal namen, locaties en wapens. Geen van die namen, locaties of wapens maken deel uit van het antwoord. Om het antwoord te achterhalen moeten alle woorden die op het scherm verschijnen worden opgeschreven en moet er achterhaalt worden welke woorden er op de kaartjes van de andere kandidaten staat. De kandidaat die als eerste het antwoord geeft verdient geld voor de pot en jokers, dus wellicht deelt niet iedereen de informatie op zijn/haar kaartje.
Een quiz waarbij geld ingezet kan worden. De bedragen verschillen. Er zijn positieve en negatieve bedragen.
Is het antwoord goed en is er een positief bedrag ingezet, dan wordt dat bedrag verdient.
Is het antwoord goed en is er een negatief bedrag ingezet, dan gaat dat bedrag uit de pot.
Is het antwoord fout en is er een negatief bedrag ingezet, dan wordt dat bedrag verdient.
Is het antwoord fout en is er een positief bedrag ingezet, dan gaat dat bedrag uit de pot.
(Dit is duidelijk als je het in een tabelletje zet en die tabel aan de kandidaten geeft.)
De vragen die ik gebruikte waren vragen als 'Wat heeft Piet ingevuld op de laatste test bij de vraag wat het lievelingseten van de Mol is?'
---
Ik heb trouwens al tijdje het idee om een aantal hele simpele opdrachten te verzamelen en deze ergens te publiceren. Er zijn redelijk veel mensen die een eigen WIDM organiseren. Door een aantal basis opdrachten te verzamelen kun je elkaar helpen. Een soort 'organiseer een eigen WIDM wiki' met opdrachten, of zo. De opdrachten zijn dan vooral bedoelt om ideeën te geven, niet om die opdrachten over te nemen (hoewel dat ook kan).\