Dinsdag begint een Europese campagne om te wijzen op de gevaren van het overdadig gebruik van antibiotica.
Het antibioticagebruik in Nederland is het laagst van Europa. Griekenland, Frankrijk en Italië spannen de kroon: het antibioticagebruik daar is meer dan drie maal zo hoog als in Nederland. Vanwege het hoge gebruik is in die landen een kwart tot de helft van de bacteriën resistent tegen antibiotica.
Die resistentie – bacteriën veranderen van gedaante waardoor het middel niet meer werkt – is er de afgelopen vier jaar flink toegenomen, blijkt uit cijfers die dinsdag worden bekendgemaakt. In Nederland is de antibioticaresistentie met zo’n 5 procent laag. De afgelopen vier jaar is dit wel iets gestegen. In meer dan twintig Europese landen, waaronder Nederland, beginnen dinsdag campagnes die het gebruik van antibiotica moeten terugdringen: tv- en radiospotjes, bijeenkomsten en billboards.
Resistentie
Antibioticaresistentie bedreigt de volksgezondheid, aldus het Europees centrum voor ziektepreventie (ECDC). Als het antibioticagebruik niet wordt teruggedrongen dan zijn over een paar jaar eenvoudige longontstekingen niet meer te bestrijden, en zullen mensen daar weer aan sterven, waarschuwt het ECDC, de organisator van de campagne. Urineweginfecties worden vaak veroorzaakt door E.coli-bacteriën. Antibiotica blijken daartegen steeds minder effectief te zijn. ‘In een alarmerend tempo’, meent het ECDC.
Nederlandse huisartsen schrijven slechts 10 tot 11 dagdoseringen antibiotica voor per duizend inwoners per dag. In Griekenland ligt dit aantal op meer dan 32 dagdoseringen.