Ik denk dat de opdracht (los van de biljetten met de grote bedragen) wel 'doable' was, maar dat er vooraf (of tussentijds) onvoldoende is stilgestaan bij een te hanteren tactiek. Maar goed, dan moet je wel in de smiezen hebben dat het om veelvouden van 13 gaat...
Ik vind het merkwaardig dat het niemand is opgevallen dat op de teltafel maar een beperkt aantal bedragen lag. Als je maar 10-15 verschillende coupures ziet liggen, moet er toch bij iemand een belletje gaan rinkelen?
Een werkwijze zou kunnen zijn geweest om alleen het aantal veelvouden van 0,13 te tellen, dat gaat stukken sneller dan de bedragen zelf op te tellen. 0,13 + 5,40 + 0,91 zou dan 1 + 40 + 7 worden. Aangezien er maar een beperkt aantal coupures zijn, moeten het vrij makkelijk te onthouden zijn welk getal aan welke coupure hangt. Desnoods laat je een bepaalde kandidaat een beperkt aantal coupures tellen.
Wat ook mogelijk was geweest, is om gewoon het aantal briefjes van een bepaald bedrag te turven. Dit telt op het eind relatief eenvoudig op. Stel je hebt op het eind 46 x 0,13, 42 x 5,20, 53 x 0,91, dan zou je ook nog eens in een klap de coupures op kunnen tellen en vermenigvuldigen met het laagste aantal dat ergens voor komt. In dit geval: (0,13 + 5,20 + 0,91) x 42 = 262,08
Tot slot was het ook mogelijk geweest om na te gaan welke coupures samen een 'makkelijk' bedrag vormen. In dit geval was het niet handig om stapeltjes van € 10 te maken, maar van € 13. En dan gewoon stapeltjes tellen.