Welkom bij deze speciale mol-cast over Georgië. Deze tour omvat 4 hoofdstukken. Geschiedenis, eten & drinken, sport en cultuur. Neem de feiten goed in je op, maar vergeet niet te genieten van het uitzicht. Je gaat nu luisteren naar hoofdstuk 1: geschiedenis.
Georgië is een betrekkelijk klein land met zo’n 5 miljoen inwoners. Het grenst in het noorden aan Rusland, in het oosten aan Azerbeidzjan, in het zuiden aan Turkije, in het zuidoosten aan Armenië en in het westen aan de Zwarte Zee. Het land was bijna 200 jaar lang een onderdeel van Rusland. Christelijke Georgiërs raakten vanaf de 16e eeuw regelmatig in conflict met de Islamitische Ottomanen en Perzen. Georgië zocht hierdoor steeds meer toenadering tot de Russen, waarna het in 1783 een Russisch protectoraat werd. In 1801 werd Georgië definitief geannexeerd en werd het gebied een provincie van het Russische rijk. Halverwege de 19e eeuw ontstond een nationalistische beweging, die in de laatste decennia van de 19e eeuw resulteerde in toenemende spanning tussen de Russen en de Georgiërs. Een revolutie in 1905 werd hard neergeslagen door de Russen. Maar na het uiteenvallen van het Tsarenrijk na de 1e wereldoorlog, verklaarde Georgië zich op 26 mei 1918 onafhankelijk. Dit was echter van korte duur, want het land werd in februari 1921 bezet door het rode leger van de Sovjetunie. Georgië had veel te lijden onder het bewind. De grote zuiveringen in de jaren 30 van de in Gori geboren Jozef Stalin en zijn politiechef Lavrenti Beria kostte aan meer dan 150 duizend Georgiërs het leven. Na de val van de Sovjetunie op 9 april 1991 werd Georgië opnieuw onafhankelijk. Micheil Saakasjvili was de oppositieleider in Georgië tijdens de rozenrevolutie in november 2003, waar Sjevardnadze tot aftreden werd gedwongen. Saakasjvili werd daarna van 2004 tot 2013 president van Georgië. Hij is getrouwd met de Nederlandse Sandra Roelofs, die hij ontmoette tijdens een mensenrechtencursus in Straatsburg. Sandra is meteen verliefd op de elegante Georgiër. Drie maanden later trouwen ze in New York, het voorportaal van hun avontuur in de Kaukasus. Hij studeert in Rechten op een studiebeurs, zij neemt een baantje bij ‘Cheezy-Pizza’ voor 4 dollar per uur. In 1995 gaat ze meer naar Georgië als Micheil daar de politiek in gaat. In 2004 wordt ze de FirstLady van het land. Ze hebben 2 zoons: Eduard en Nicoloz. Na het aftreden van haar man, bleef Sandra in Georgië, terwijl haar man moest vluchten naar Oekraïne. Daar bestudeerd hij nu de staat Odessa. Het is een unicol afstand. In november 2013 werd Saakasjvili als president opgevolgd door Giorgi Margvelasjvili, de huidige president.
Je gaat nu luisteren naar hoofdstuk 2: eten & drinken.
In Georgië is samen eten heel belangrijk en een maaltijd kan uren duren. Vaak gaat deze gepaard met vele flessen wijn. Om dat allemaal in goede banen te leiden, is er een ‘Tamada’, een toostmeester die ervoor zorgt dat iedereen zijn goede wensen met de groep kan delen. En na een welgemeend ‘gaumardjos’, ofwel proost, kan er gedronken worden. Veel Georgiërs zijn orthodox gelovig en mogen daarom 100 dagen per jaar geen vlees eten. Van walnoten, knoflook en aubergine worden de verrukkelijkste hapjes en gerechten gemaakt. Koriander, dille en peterselie maken het geheel af. Een Georgische maaltijd begint met koude en warme hapjes zoals ‘Lobia’ (bonen en walnotensalade), ‘Pkali’ (jonge spinaziebladeren die samen met kruiden klein gehakt zijn) en
‘Badrijani’ (een auberginerolletje met granaatappelpitjes en walnoten). De Georgiërs zijn dol op kaas. De beroemdste kaas heet ‘Guda’, niet te verwarren met de Nederlandse soort, de smaak is totaal anders. Het nationaal gerecht is ‘Khatsjapoeri’, een soort kaasbrood dat in allerlei verschijningsvormen verkrijgbaar is. Na een uitgebreid assortiment aan hapjes, komen de gewone gerechten met lamsvlees, kalfsvlees of kip op tafel. ‘Satsivi’, kip in walnotensaus is een populair gerecht. Evenals ‘Khinkali’, een soort grote ravioli gevuld met gekruid gehakt en veel peper. ‘Poeri’ is een plat brood, dat bij iedere maaltijd geserveerd wordt. En ‘Tsjoertskhela’ (noten geregen aan een touwtje gedept in verdikt druivensap en hangend in de zon gedroogd), een heerlijk zoet tussendoortje. Georgië is een wijnland bij uitstek. ‘Kindschmareuliis’ is een droge witte wijn. ‘Gurdschani’ is iets zoeter van smaak. ‘Akascheni’ en ‘teliani’ zijn bekende rode wijnen. ‘Chacha’ is de nationaal gestookte sterke drank. ‘Borjomi’, mineraalwater met een enigszins zoutige smaak, is het bekendste mineraalwater in Georgië. Het water is vernoemd naar het charmante stadje Bordzjomi en wordt geëxporteerd naar meer dan 40 landen over de hele wereld, waaronder Nederland.
De beste Georgische restaurants van Nederland zijn: ‘Suhumi’ in Den Haag en ‘Batoni Khinkali’ in Amsterdam.