Mijn onderzoek naar de eeuwig terugkerende vriendjespolitiek mythe.De hardnekkige mythe der 'het alles bepalende vriendjespolitiek' versus de echte feiten.Het Songfestival hoeft maar ter sprake te komen, en je hoort
'Ach, die Oost-Europese landen stemmen op elkaar joh... we zijn toch al bij voorbaat kansloos door vriendjespolitiek!'. Werkelijk ieder jaar komt deze hardnekkige mythe (waar het SF maar niet vanaf komt...) weer veelvuldig voorbij overal. De ironie is echter dat deze mythe feitelijk gewoon van geen kant klopt, wanneer je de feiten nagaat.
In de afgelopen 10 jaar heeft nota bene 8x een land gewonnen dat
niet Oost-Europees is. En maar liefst 75% á 80% van Oost-Europa scoort steeds slecht (
overzicht 2017,
overzicht 2018)
14 (van alle 18) deelnemende Oost-Europese landen zijn (ter voorbeeld) laag geëindigd in 2017 (= bijna 80%) zo goed scoort Oost-Europa dus helemaal niet, dankzij 'vriendjespolitiek'. Anders zouden ze juist massaal hoog scoren, en het tegendeel is toch echt waar. En dit is allang zo, niet alleen in recente jaren.
Maar liefst 15 van de 19 Oost-Europese landen zijn vaker laag dan hoog geëindigd in de afgelopen 10 jaar. Met name de Balkan landen scoren zeer slecht: van de 7 Balkan landen, zijn 5 landen 8x á 9x laag geëindigd in 10 jaar tijd!
En dat noemt men een machtig Oostblokfeestje? De mythe is gewoon complete lulkoek, wanneer je de feiten nagaat.
Alleen al het feit dat ALLE Oost-Europese landen lager zijn geëindigd dan NL (zowel met onze 2e plaats in 2014 als onze winst in 2019) ondanks hun 'machtige vriendjespolitiek' zegt al genoeg. Sterker nog: zelfs nog met onze 9e en 2x 11e plek eindigden we nog hoger dan zo'n 80% van Oost-Europa! Hoe kun je dan nog met droge ogen volhouden dat we 'geen kans maken door Oostblokvriendjespolitiek'? Als we echt kansloos waren, dan zouden we niet eens hoog kúnnen scoren.
Maar puur omdat Rusland en Oekraïne (als vrijwel enige landen van zo'n 20 Oost-Europese landen...) structureel hoog scoren steeds, is het een Oost-Europees feestje? Dat echter 70% á 80% van Oost-Europa steeds laag eindigt, word daarbij voor het gemak even weggelaten. Er word dus wel erg aan selectieve waarneming gedaan, als het op deze mythe aankomt.
Maar dat is dan ook de kern van het probleem: want de waarheid is gewoon dat mensen de feiten überhaupt niet eens checken. Mensen weten niet eens dat 80% van Oost-Europa slecht scoort. Ze kennen de totale uitslagen (en het stemgedrag) gewoon niet eens daadwerkelijk. De hele mythe is gebaseerd op gevoelsmatig wantrouwen uit de onderbuik (en op een mythe wat nou eenmaal al jaren bestaat, waardoor men dit ziet als een soort 'algemeen bekende waarheid' wat men klakkeloos na roept...) niet op feiten.
Daarom is mijn onderzoek ook (onbedoeld) verworden tot tevens een waardevolle levensles... om niet maar alles klakkeloos aan te nemen, puur omdat de massa het als feitelijke waarheid roept. En om het eerst grondig na te gaan met een open houding zonder meteen te concluderen i.p.v uit emotie te roeptoeteren. Want dit betreft 'maar' het Songfestival, maar we doen dit als samenleving continu, in onze eigen levens en bij maatschappelijke kwesties: dat we iets vol stelligheid roepen (vol schande en vol verwijten...) terwijl we niet inzien dat er feitelijk eigenlijk gewoon totaal niks van klopt.