Mogelijke oplossing budgetprobleem:
Net als de echte tourteams de poolteams naar 8 renners terugbrengen: Een beschermde renner minder denk ik voor de balans!
Gaan dan niet teams juist weer meer op elkaar lijken?
Maar wie weet, misschien is het juist wel de oplossing.
Eerst maar eens afwachten wat dit jaar brengt
Kwam zojuist nog een artikel tegen in een farmaceutisch blaadje:
Wielrenner Chris Froome behaalde dit jaar een omstreden zege in de Giro d’Italia. Bij de Britse renner, die met nipt verschil won van onze landgenoot Tom Dumoulin, werd eerder dit jaar een te hoge concentratie salbutamol in zijn urine aangetroffen. Salbutamol wordt veelvuldig gebruikt door sporters met inspanningsastma, maar staat op de dopinglijst bij een dosering boven de 1600 microgram per dag. De aangetroffen concentratie in het plasje van Froome zou wijzen op een te hoge dosering, waarvoor hij nog geschorst zou kunnen worden. Desondanks startte hij in de ronde van Italië – en won.
Hoewel salbutamol op de verboden lijst van World Anti-Doping Agency (WADA) staat, is het prestatiebevorderende effect van het middel volgens experts discutabel. Alleen bij het wekenlange gebruik van orale doseringen die tien tot twintig keer boven de therapeutische dosering liggen, wijst onderzoek op een verlenging van de duur van een maximale inspanning ten opzichte van placebo en een mogelijk spieropbouwend effect. De veelvuldig voorkomende bijwerkingen als hartkloppingen en spierkrampen maken het gebruik als doping echter niet aantrekkelijk. Van therapeutische en hogere doseringen salbutamol per inhalatie is onbekend en onaannemelijk dat het de sportieve prestaties bevordert.
De overdreven aandacht van Nederlandse journalisten voor het vermeende dopinggebruik van Chris Froome is chauvinisme. Men had immers liever landgenoot Dumoulin op de hoogste trede van het podium zien staan. Door het veelvuldig gebruikte salbutamol – waar geen sterveling harder van gaat fietsen – te framen als superdoping, wordt Froome zonder proces berecht. Dat is jammer voor het imago van de wielrensport die zich langzaam bevrijdt van haar dopingverleden, voor topatleet Froome die een sportieve topprestatie heeft geleverd èn voor het vertrouwen van patiënten in het nuttige benauwdheidsmiddel salbutamol. Het zou beter zijn wanneer sportjournalisten uitspraken over werkzaamheid van geneesmiddelen aan apothekers overlaten.
Jos Lüers, hoofdredacteur
redactie@pharmaselecta.nl
juni 2018
Dat.. klinkt.. apart?
Er was toch al eindeloos veel kritiek op Froome nog voor de Giro (laat staan nog voor z'n enorme comeback in de Giro)? En, voor zover ik heb meegekregen, zijn er niet minder vraagtekens in andere landen.
Daarnaast, zijn er niet veel dopingmiddelen waarvan geenszins vaststaat dat ze fysiek effectief zijn? Ik heb volgens mij meerdere artikelen gelezen over epo, koning onder de dopings, waar feitelijk geen positief effect aan kon worden toegewezen. Dat heeft in het verleden niet vele professionele wielrenners belet om het te gebruiken. Waarbij zij persoonlijk wel claimden een effect te voelen, maar als dat alleen een placeboeffect is..
Dus ik heb enige vraagtekens bij z'n beider stellingen: dat Froome niet zou gebruiken vanwege gebrek aan wetenschappelijk bewijs, en dat alleen de Nederlandse media achter Froome aan zouden zitten vanwege de Giro.