Ik denk dat ik de winnende strategie heb gevonden voor Jenga zonder teruglegging en die is hartstikke simpel. Je moet natuurlijk wel een vaste hand hebben en geen worstenvingers. Ik kan ook al verklappen dat in het spel dat werd gespeeld in opdracht 2, degene die mag beginnen altijd wint met deze strategie.
Jamie wint het steen papier schaar spel en laat Rick Paul beginnen. Als hij de Mol is en deze winnende strategie heeft gehoord van de regie, dan is dit niet slim (als hij tenminste de jokers wilde winnen).
Evelien en Nikkie lieten hun tegenstander Merel en Sarah beginnen. Bij Robèrt en Sinan konden we dit niet zien, maar bij Robèrt en Sinan was het toch al snel een puinhoop en met die worstenvingers ben je toch al kansloos.
Er waren 18 volle lagen, maar je mag niet van de bovenste pakken, blijven dus 17 lagen over waar je blokken uit kunt halen. Voor de strategie moeten we kijken naar hoeveel volle lagen er nog over zijn, en hoeveel losse blokjes. Een los blokje ontstaat als iemand uit een volle laag één van de 2 buitenste blokjes weghaalt. Het andere buitenste blokje is het los blokje, want je kunt dit pakken zonder een volle laag aan te breken.
De truuk is nu dat je de tegenstander aan de beurt wil hebben op het moment dat er een even aantal volle lagen en een even aantal losse blokjes over is. Nul is even, dus als beide nul zijn dan zijn er geen blokjes meer die hij kan pakken en hij staat daarmee verloren. Hier werk je naar toe.
Jijzelf wil aan de beurt zijn als er een oneven aantal volle lagen over is. Want op dat moment neem je een blokje van een volle laag waardoor een even aantal volle lagen overblijft. De truc is nu dat je kunt kiezen of je hierbij een even dan wel oneven aantal losse blokjes over laat.
Kijk maar. Begon je de zet met een oneven aantal losse blokjes, dan neem je een buitenste blokje van de volle laag. Er komt dan één los blokje bij en het totaal wordt nu dus even. Begon je de zet met een even aantal losse blokjes, dan pak je het middelste blokje uit de volle laag. Het totaal aantal losse blokjes blijft nu gelijk en dus ook weer even. Tegenstander aan zet met even + even = kansloos voor hem.
Als je tegenstander aan de beurt is met een even aantal volle lagen en een even aantal losse blokjes, zeg 4, dan kan hij alles proberen om te voorkomen dat jij aan de beurt komt met een oneven aantal volle lagen. Hij pakt dan een los blokje waardoor er 3 over blijven. Daar trap je niet in, want je pakt dan ook weer een los blokje waardoor er 2 overblijven. Hij weer een los blokje en jij weer een los blokje. De losse blokjes zijn op. Hij moet dan toch een nieuwe laag aanbreken. Jij bent weer aan de beurt met een oneven aantal volle lagen en dat is winnend.
Hoewel de uitleg misschien wat ingewikkeld klinkt, hoef je maar één ding te onthouden. Zorg ervoor dat je tegenstander altijd aan de beurt is met een even aantal volle lagen en een even aantal losse blokjes.
Ben je zelf aan de beurt met een even aantal volle lagen, dan neem je een los blokje, net zo lang totdat je tegenstander een nieuwe volle laag heeft aangesneden en jij dus weer aan de beurt met met een oneven aantal volle lagen.
Ten slotte ook even een afbeelding van de eindsituatie van het spel tussen Merel en Evelien, waar je duidelijk in kunt zien dat er 17 lagen zijn waaruit je kunt pakken en dat het mogelijk is om de blokjes die je theoretisch weg kan pakken, ook daadwerkelijk kan pakken zonder dat de toren omvalt. Per laag blijft of alleen het middelste blokje staan, of de 2 buitenste.