[off topic]
Voor een deel is dat waar, Malcolm, als niemand meer kadootjes koopt, is er ook veel minder winkelpersoneel nodig.
Niet alleen minder winkelpersoneel, maar ook minder personeel in de hele keten ervoor (levereanciers van de winkels, fabrieken, leveranciers van de fabrieken, de leveranciers van de leveranciers etc.). Geld moet rollen.
Afspreken dat bijvoorbeeld een jaar of wat de prijzen NIET zullen worden verhoogd, maar ook de salarissen gelijk blijven, zouden wereldwijd moeten worden gemaakt. [...] Alles wordt duurder [...]
Waarom verlagen winkels en instellingen de prijzen van hun spullen niet eens een keer [...]
Het is goed als ieder jaar alles een heel klein beetje duurder wordt. Niet teveel. Maar als het niet zou gebeuren, krijgen we het spook van de deflatie (alles wordt goedkoper).
Waarom is deflatie slecht? Zodra de mensen door hebben dat alles goedkoper wordt, stellen ze hun aankopen uit (waarom nu die tv kopen als ie over een maand goedkoper is?). Dat zou betekenen dat de economie helemaal een opdonder krijgt. Nog minder verkopen in de winkels, nog meer ontslagen etc.
En wat helemaal erg is bij deflatie: een hypotheek. Bij langdurige deflatie is de waarde van je schuld groter dan op het moment dat je de lening nam. (zie het zo: stel dat je in 1950, 100 gulden had geleend. Toen een boel geld. Nu is dat 'maar' 45 euro. Zou al die jaren alles goedkoper zijn geworden dan zou 45 euro nu heeeeeel veel geld zijn.
Ander voorbeeld: nu kost 1 kilo snoep 5 euro. Als je vandaag 5 euro zou lenen voor 10 jaar, dan heb je in feite een schuld ter waarde van 1 kilo snoep. Na 10 jaar, moet je weer 5 euro terug betalen. Zijn de prijzen gelijk gebleven dan is de waarde van je schuld weer 1 kilo snoep, zijn de prijzen al die jaren gestegen, dan is je schuld bijv. nog maar '750 gram snoep' waard. Zijn de prijzen gedaald, dan kan de waarde van je schuld 1250 gram zijn. M.a.w. je schuld is aan het eind van de rit groter geworden. Bij hoge inflatie zegt men wel dat de schulden 'weginflateren'.
Dat is ook de reden dat Frankrijk en Duitsland zo makkelijk hun overheidstekort laten oplopen. gevolg hoge inflatie en dat heeft weer tot gevolg dat hun schulden 'weginflateren'. Nederland heeft veel geld in pensioenen en bij inflatie zouden die weinig meer waard zijn.
[/off topic]