Het is vandaag de kortste dag van het jaar en het begin van de winter .....
Wiki zegt hier het volgende over:
De kortste dag (ook: winterpunt) valt op het noordelijk halfrond elk jaar rond 22 december, maar niet steeds precies op deze datum. In 2005 bijvoorbeeld was het inderdaad op 22 december, maar meestal is het een of twee dagen eerder en een enkele keer op 23 december. Met kortste dag wordt niet de lengte van het etmaal bedoeld (want die blijft natuurlijk 24 uur), maar de tijd tussen zonsopgang en zonsondergang.
Dat de tijd ertussen het kortst is, wil niet zeggen dat op die dag de laatste zonsopkomst en de vroegste zonsondergang plaatsvinden, want deze vallen niet samen. Dit wordt veroorzaakt doordat de baan van de aarde om de zon geen perfecte cirkel maar een ellips vormt (met het perihelium in januari). In 2003 kwam de zon het laatst op op 31 december en ging het vroegst onder op de 13e. Er zitten achttien dagen tussen deze twee momenten. In het midden van die periode is het verschil tussen zonsopkomst en zonsondergang het kleinst. Het plaatje, dat geldt voor 2003 - 2004 voor een plaats in het midden van Nederland, maakt deze periode aanschouwelijk.
De kortste dag is ongeveer de dag waarop de zonnewende (winterwende) plaatsvindt. Dit winterpunt is het zuidelijkste punt van de schijnbare zonnebaan (ecliptica). Deze gebeurtenis luidt het begin van de astronomische winter in.
De langste dag valt in de dagen rond 21 juni.
Op het zuidelijk halfrond van de aarde is dit alles omgekeerd en begint rond 22 december de zomer.