Begeleiden van werklozen heeft bitter weinig effect
Het hele "verplicht solliciteren" is een zinloze maatregel. Het werkt juist eerder averechts.
Waar ik ooit werkte kwam een keer een open sollicitatiebrief binnen van een langdurig werkloze. Eén van mijn collega's zei: "Neem deze brief maar niet serieus. Hij schreef deze brief alleen maar om zijn uitkering veilig te stellen. Omdat het moet van de Sociale Dienst." Het was duidelijk een vooroordeel.
Als er geen verplichting op solliciteren bestond, zou deze brief juist wel serieus genomen worden. Want als je geen zin hebt in een baan, waarom dan nog de moeite doen om te solliciteren?
Deze maatregel is eigenlijk bedacht om de werkende belastingbetaler een goed gevoel te geven. De overheid laat zien dat ze de werklozen "dwingen" om tot een baan te komen. Maar een werkloze die echt geen zin heeft om te werken, die genoegen neemt met een uitkering en verder zonder luxe door het leven te gaan, die kan ondanks de sollicitatie verplichting er nog steeds makkelijk onderuit komen. Ga maar schrijven op vacatures waarop je sowieso geen kans hebt. Bijvoorbeeld omdat je de juiste papieren niet hebt.
Dit geeft de werkgever weer extra administratieve rompslomp. Hij moet tussen alle sollicitatiebrieven de serieuze eruit weten te pikken en daarnaast ook nog eens honderden afwijzingen versturen naar zinloze sollicitaties. Daarnaast heeft de Sociale Dienst er ook extra werk van. Zij moeten de werklozen controleren of ze wel genoeg solliciteren.
Kortom: schaf het verplicht solliciteren af. Het bezuinigt op de administratieve kosten van het bedrijfsleven, de controlekosten van de Sociale Diensten. Plus de sollicitaties van langdurig werklozen die wel willen werken worden eerder serieus genomen.