vr 22 okt 2004, 12:42
'Aanslag' op treinmachinist schokt NS-directeur
NIJMEGEN - Directeur Veenman van de Nederlandse Spoorwegen heeft vrijdag geschokt gereageerd op de "aanslag op het leven" van de machinist, die de trein van Nijmegen naar Den Bosch bestuurde. Hij raakte lichtgewond, doordat een vuurbal zich in de cabine boorde. Die vuurbal ontstond door kortsluiting nadat onbekenden een spanband met daaraan een bankschroef over de bovenleiding hadden gegooid.
Foto: RONALD HISSINK
Veenman neemt de gebeurtenis hoog op. "Dit misdrijf tegen onze machinist moet zwaar worden bestraft. Het moet duidelijk zijn dat we in Nederland dit soort criminele daden niet tolereren."
De NS heeft steeds vaker te maken met vandalisme op het spoor. In januari liep een machinist oogletsel op nadat een ijzeren paal door de voorruit van de trein was geschoten. De paal was opgehangen aan een viaduct bij Malden.
De gebeurtenis van vrijdag had plaats ter hoogte van NS-station Dukenburg in Nijmegen. De machinist bestuurde de eerste trein van vrijdag op dat traject. Uit onderzoek van de politie is gebleken dat onbekenden hooguit een half uur voor de trein passeerde, de band moeten hebben gespannen. De politie beschouwt die daad als een ernstig misdrijf, aldus een woordvoerder.
Volgens de politie was aan een kant van de rails een spanband vastgemaakt. Die wordt gebruikt om lading in onder meer vrachtwagens vast te zetten. Aan het uiteinde van de spanband was een bankschroef vastgebonden. Dat uiteinde was vervolgens over de bovenleiding van het spoor gegooid, zodat bij aanraking direct kortsluiting zou ontstaan.
De kortsluiting veroorzaakte een hevige vuurbal. De machinist raakte daardoor enkele minuten verblind. De vuurbal drong de cabine van de locomotief binnen. De machinist bezeerde zijn elleboog en liep brandgaten in zijn kleding op. Passagiers van de trein konden veilig uitstappen. Het treinverkeer heeft tot kwart over acht stilgelegen op het traject.
De spoorwegpolitie is samen met de politie in Nijmegen begonnen met een onderzoek. Volgens een woordvoerder is het duidelijk dat er opzet in het spel is. "Gelukkig is het nog redelijk goed afgelopen, maar er hadden ook doden kunnen vallen", zei hij. Van de daders ontbreekt nog elk spoor.
De NS wil het onderzoek afwachten voordat ze een besluit neemt over tipgeld, dat onderdeel is van het NS-beleid tegen deze vormen van vandalisme. Na het 'paalincident' in januari stelde het bedrijf een beloning van 5000 euro in het vooruitzicht. "Helaas heeft dat er niet toe geleid dat de daders zijn gepakt", zei een NS-woordvoerder vrijdag.
telegraaf.nl